March 18, 2013

Kuidas võiks Wikipediat veelgi paremaks teha?


Wikipedia sai alguse kui wiki-põhise kõrvalprojektina Nupediale aastal 2001. Sellest on saanud suurim ja populaarseim vaba virtuaalne teatmeteos internetis.Wikipedia on saadaval 285 erinevas keeles.
Wikipedia infohulk on aastatega oluliselt kasvanud ning info järjest täpsemaks muutunud.

Hetkel on Wiki suurimaks probleemiks info usaldusväärsus ja kvaliteet. Kui aga ühel heal päeval heliseb telefon ja toru otsas oleks Wikipedia looja Jimbo Wales küsimusega "Kuidas võiks Wikipediat veelgi paremaks teha?", tekivad mõned mõtted:

  1. Reiting. 
    Sarnaselt eBays levinud kasutaja reitingule võiks ka Wikipedia võimaldada hinnata artiklite autoreid, kus igal autoril oleks oma tagasiside- ja hinnanguleht. Hinnangu andmise eelduseks oleks muidugi wiki konto olemasolu.
  2. Välimus.
    Teatavasti on Wikipedial olnud läbi aastate praktiliselt muutumatu disain. Iga arenev veebileht peaks olema ka kujunduslikult kaasajastatud.
    Üks lahendus oleks ka võimaldada kasutajatel Wikipedia välimust muuta, vastavalt soovile ja maitsemeelele :)
  3. Tõlkimine.
    Viimaste aastatega on Wikipediasse lisandunud hulgaliselt eesti keelde tõlgitud artikleid, kuid tõlketööd on teha veel palju. Väga meeldiv on näha, et selle edendamiseks korraldatakse tõlketalguid :)
  4. Visualiseerimine.
    Enamus Wikipedia sisu piirdub vaid tekstilise esitusega. Rohkem võiks teksti kõrval olla ka teisi multimeedia elemente, nagu pildid, illustratsioonid, heli, video.

No comments:

Post a Comment